Bebek Sütten Ne Zaman Kesilir?

Bebek sütten ne zaman kesilir sorusu anneler tarafından en çok merak edilen konuların başında gelmekle birlikte bu konuda yapılan araştırmalar ilk 6 aylık dönemde sadece anne sütünün verilmesi gerektiğini 9 ila 12 ay arasında ise ek besinlere geçilerek anne sütünün azaltılması gerektiğini ortaya çıkarmıştır. Yeni doğan bebeğin annesi ile sevgi bağının kurulmasında ve beslenmesinde en önemli aşama olan anne sütünün kesilmesi bazen içinde çıkılması zor bir hal alabilir.

Bir annenin çocuğunu ne zaman sütten kesmeye başladığı konusunda öneriler genellikle eğitimciler tarafından sunulur. Çoğu eğitim uzmanı, annenin çocuğunu altı aylık olana kadar emzirmesini ve ardından katı gıdaları sütüne eklemeye başlamasını, çocuğun bir yaşına gelene kadar devam ettirmesini önerir.

Bebek Sütten Ne Zaman Kesilir

Bazı eğitim uzmanları ise sütten kesmeye en iyi zamanın çocuğun bir yaşına ulaştıktan sonra olduğunu düşünür. Bu yaşta çocuk değişikliklere daha kolay uyum sağlayabilir. Ve çünkü katı gıdaları yemeye başlamıştır, anne sütüne olan isteği azalması normaldir. Bu şekilde, yalnızca tek bir besin kaynağı olarak annesine olan bağımlılığı azalır ve dolayısıyla annenin süt üretimi azalır. (Çocuk iki yaşına kadar emzirilmeye devam ederse, anne sütüne daha fazla bağlanır ve onu bırakmaya daha az istekli olur).

Sütten kesme tamamen emzirmenin sona ermesi anlamına gelmez. Bazı anneler çocuğu gündüzleri sütten keser ve gece emzirmeye devam eder, ev dışında çalışmalarından dolayı. Bazı çocuklar annenin niyetlendiği zamandan önce kendiliğinden sütten kesilirken, diğerleri sütten kesilmeye direnir.

Bebek sütten ne zaman kesilir

Bu konu hakkında farklı görüşlerde savunulmakla birlikte Dünya Sağlık Örgütü iki yaşına kadar anne sütü verilebileceğini tavsiye etmektedir. Çalışan annelerin iş yerlerinden izin alma sorunu veya farklı nedenlerden dolayı bebeğin 6 aydan sonra anne sütünden kesilebileceği bazı uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. İlk 6 aylık süreçten sonra kaşık mama ile beslenebilen bebeklerin anne sütünden vazgeçmeleri bazı durumlarda çok zorlu bir süreç haline dönüşebilir.

Uzun süreli anne sütü verilmesi bebeğin kişilik gelişimini de olumsuz etkileyeceği gibi bu çocukların ileriki yaşlarda pasif kişilikler olabileceği yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Anne sütünün kesilmesi tamamen sizlerin vereceği bir karar olmakla birlikte bu süreçte yaşanabilecek sorunlara karşı tedbir almanız yavrunuzun gelişimi için yerinde bir karar olacaktır.

Bebeğin emzirmeden kesilmesinde farklı yöntemler denenmeli ve bu süreç en iyi şekilde geçirilmeye çalışılmalıdır. Bebeği anne sütünden kesmenin en doğru yolları arasında olduğu kabul edilen aşamalı azaltma yöntemi bir yaşından önce emzirmeyi bırakmayı planlayan annelere özellikle önerilmektedir.

Emzirmeyi bırakmayı düşündüğünüz zamandan ortalama 3 ay önce gündüz beslenmelerinden birini biberonla yapmanız ardından ikinci beslenmesine de biberona devam etmeniz aşamalı olarak emzirmeyi bırakmanızı sağlayacaktır. Emzirmeyi bırakmayı planladığınız tarihe yakınlaştıkça bebeğiniz sadece sabahları ve akşamları anne sütü ile besleniyor olacaktır.

İLGİLİ İÇERİK: Çocuklarda Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Bebeği memeden kesme anne ve evladı arasında zorlu bir psikolojik soruna da dönüşebilmekle bu sorunun üstesinden gelmesini de bilmeniz gerekmektedir. Bebeğinizin büyüdüğünü, ayrı bir fert olduğunu ve bağımsızlaştığını görmek anneler mutlu eden bir gelişme olarak değerlendirilmelidir. Annelerin unutmaması gereken en önemli nokta evladı ile ilişkisinde kopma olmayacağı ve bağlarının sürdürülebilir olduğudur.

Bebeği sütten kesmek için uygun zamanın bulunması da yavrunuzun sorun yaşamaması için dikkat edilmesi gereken bir durum olacaktır. 1 yaşından sonra bebeğinizin anne sütünü kesmeniz tavsiye edilmekle birlikte bu kararı diş çıkarma, hastalık, bakıcı ve ev değişimi gibi olumsuz hallerde yapmamanız önerilmektedir.

Sütten kesilmeye hazırlık

Sütten kesme süreci hem annenin hem de çocuğun fiziksel ve duygusal değişime uyum sağlamaları için yavaş yavaş yapılmalıdır. Anne her hafta bir emzirme seansını atlayabilir, böylece çocuğu ihtiyaç duyduğu tüm sütü bir şişe veya fincandan tüketebilecek duruma gelir. Eğer anne bebeğine kendi sütünden vermeye devam etmek istiyorsa, sürekli olarak göğsünden süt sağmalı ki kurumasın. Ancak tamamen kendi sütünden kesmeyi istiyorsa, emzirme seanslarının sayısını azaltmalıdır.

Öğle yemeğinden başlamak için öğleye kadar emzirmeyi durdurabilir çünkü öğle yemeği miktar açısından en az olanıdır ve zamanlama açısından en uygunudur, özellikle annenin çalışıyorsa.

Çoğu anne gece yemeğini en sona bırakır çünkü bu bebek uyumasına yardımcı olur. Sütten kesme için başka bir yol da annenin kararı tamamen çocuğa bırakmasıdır. Çocuk günde üç öğün katı gıda yemeye başladığında, atıştırmalıklarla birlikte, annesinin sütüne olan ihtiyacı gün geçtikçe azalır ve böylece sütten kesme süreci kolaylaşır.

Sütten kesme sürecini kolaylaştırma

Anne ve çocuğun sütten kesme sürecini kolaylaştırmak için aşağıdakiler yapılmalıdır:

* Anne, çocuğunu ev dışında herhangi bir etkinlikle oyalamalı, özellikle emzirme saatlerinde.

* Emzirme yaptığı yerde oturmayı veya aynı kıyafetleri giymeyi kaçınmalıdır.

* Çocuğun hayatında başka bir değişikliğe uyum sağlamaya çalıştığı durumlarda sütten kesmeyi ertelemesi istenir. Örneğin, yeni bir eve taşındıktan hemen sonra veya hasta ise çocuğunu sütten kesmeye başlamak istenmez.

* Eğer çocuk bir yaşından küçükse, anne emzirmenin atlanacağı saatte kendi sütünden başka bir şişe veya fincanda süt vermeyi denemelidir. Ancak bir yaşından büyükse, hafif bir öğün, bir bardak süt veya meyve suyu vermeli veya sadece onu göğsüne almalıdır.

* Anne, çocuğun sütten kesme döneminde kendisini çocuğuna adamak için günlük programında bir değişiklik yapmalı ve onunla oyalanarak emzirmeyi unutturmalı. Onunla oyun oynayabilir, hikaye okuyabilir veya onu bir halk parkına götürebilir.

* Eğer çocuk kendini rahat hissetmesine yardımcı olacak başka yollara başvurmaya başlarsa, parmak emme, bir oyuncak veya battaniyeye tutunma gibi, annenin onu engellemeye çalışmaması gerekir. Çocuğun bu yolların arkasındaki amaç, sütten kesmeyle ortaya çıkan duygusal değişikliklere uyum sağlamaktır. Her durumda, anne çocuğunu sütten kesmeye başladığında, onun yeni döneme uyum sağlaması ve fincandan süt içmeyi alışması için yeterli zamanı olduğunu fark etmelidir. Bu nedenle, bebeğinin katı gıdaları keşfettiği sırada sabırlı olması gerekmektedir.

Bebeğini memeden kesen annelerin sık karşılaştıkları bir sorun olan meme iltihabı göğüslerdeki sütün olması nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Tıp dilinde mastit denilen bu sorun memede aşırı hassasiyet, ateş, şişkinlik, kızarıklık gibi şekillerde görülebilmektedir. Bu sorunla karşılaşan annelerin mutlaka doktora danışmaları ve uzmanın vereceği ilaçları kullanmaları gerekecektir.

Yorum Gönder